Zoek
Zoek

Stijgende energiekosten

Zorgen over de energiefactuur

De prijzen van gas en elektriciteit blijven onveranderd hoog. De temperatuur zakt intussen tot onder het vriespunt. Zorgen over de hoogte van de energiefactuur stijgen daarmee tot boven het kookpunt. Wat kan een museum doen om energie te besparen zonder dat de conditie van collecties of gebouwen ernstig verslechtert?

LCM deed onderzoek naar de gevolgen van de gestegen energieprijzen bij erfgoedorganisaties. 86% van de respondenten maakt zich zorgen over de energierekening. Het optimaal presenteren en beheren van de collectieve kunstcollectie staat daarmee onder druk. De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met de Museumvereniging en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zodat lopende lobbytrajecten onderbouwd kunnen worden met cijfers. Hieronder het volledige rapport en ook tips en trucs over het nemen van energiebesparende maatregelen.

Downloads en literatuurtips

deanna-j-3GZlhROZIQg-unsplash

Uitkomsten landelijk onderzoek energieprijzen

In de maand september 2022 werd onderzoek gedaan onder erfgoedorganisaties over de gevolgen van de gestegen energieprijzen. Aanleiding voor het onderzoek waren de vragen die bij de erfgoedhuizen binnenkwamen vanuit met name musea en andere collectiebeherende organisaties. Erfgoed Gelderland en het Landelijk Contact Museumconsulenten namen het initiatief om het onderzoek uit te voeren. De vragenlijst werd landelijk uitgezet onder allerlei erfgoedorganisaties om op die manier een breed beeld te krijgen van de situatie. Download hieronder het volledige rapport.

Webinar energie besparen voor musea

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseerde in samenwerking met de Erfgoedacademie op vrijdag 18 november een ‘Live Q&A’-webinar onder de titel: ‘Energie besparen: effecten op gebouw en collectie’. Twee specialisten beantwoordden vragen over de mogelijkheden om energieverbruik tijdelijk en structureel te verlagen.

Download illustratie

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, 2022

Energie besparende maatregelen

Door de stijgende energieprijzen zullen musea moeten besparen op energie. Welke mogelijkheden zijn er en wat kan er op korte termijn. De RCE heeft een aantal overwegingen op een rij gezet.

Download illustratie

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, 2022

Energie besparen in het binnenklimaat

Ook in Vlaanderen is het koud en zijn de energieprijzen enorm gestegen. De collega’s van FARO maakten samen met de RCE een brochure met voorstellen om op korte en lange termijn energie te besparen. Daarnaast zijn ze al langer bezig met het optimaliseren van klimaatsystemen in kleine musea die de nodige energiebesparingen opleveren.

Download illustratie

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, 2022

Bespaartips

Verschillende energieleveranciers bieden tips en trucs om het energieverbruik terug te dringen. Daarnaast is het mogelijk om collectief energie in te kopen om een gunstiger tarief te bedingen.

Download illustratie

Museumcontact, 2022

Menu

Ga naar de inhoud