Search
Search

Fondsen werven

Zoek de juiste financieringsmix

Voor een gezonde bedrijfsvoering is het belangrijk om te streven naar een gevarieerde financieringsmix, die bestaat uit zowel subsidies en fondsen, als entreegelden, opbrengsten uit activiteiten en crowdfunding. Bij te weinig variatie in de financieringsmix ben je afhankelijker van de paar inkomstenbronnen die er zijn. Het kan zinvol zijn om eens te onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn om je financiële basis minder kwetsbaar te maken.

Downloads en literatuurtips

Financien

De Erfgoedmonitor Funding

De Erfgoedmonitor presenteert onderbouwde feiten en cijfers over het erfgoed in Nederland. Met de Erfgoedmonitor geeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inzicht in de ontwikkeling en staat van het erfgoed in Nederland. Een vaste set van indicatoren op het gebied van archeologie, gebouwde monumenten, historisch landschap en musea en collecties wordt periodiek gemeten. Hiermee worden trends en ontwikkelingen in de tijd zichtbaar gemaakt. Ook aan immaterieel en mobiel erfgoed wordt aandacht besteed. Op de website Erfgoedmonitor vind je de feiten en cijfers over funding in de museumsector.

Crowdfunding voor musea en erfgoed

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij de financiering voor een project of onderneming opgehaald wordt bij een grote groep donateurs of investeerders. Projecteigenaren en ondernemers presenteren hun financieringsvraag online en vragen potentiële funders om hun project of onderneming te financieren. In ruil daarvoor ontvangen funders een financiële tegenprestatie of een beloning in natura. Het rapport Crowdfunding voor musea en erfgoed is opgesteld in opdracht van RCE en geeft inzicht in de status van crowdfunding voor musea in 2015 en de status van crowdfunding voor erfgoed in 2014 en 2015. 

Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. 
Voordekunst geeft advies, begeleidt crowdfundingcampagnes en helpt zo de doelen van kunstenaars én de creatieve sector te bereiken. Donateurs kunnen via de website direct en gemakkelijk bijdragen aan het project van hun keuze. Met kleine en grote donaties van particulieren en bedrijven zijn via voordekunst al meer dan 2000 projecten succesvol gefinancierd.

Vergunning crowdfunding

Er is op dit moment geen specifieke wetgeving op het gebied van crowdfunding. Toch is het verstandig om de juridische gevolgen van crowdfunding goed in kaart te brengen. Het verwerven van fondsen valt namelijk onder de Wet financieel toezicht (Wft) en de Autoriteit Financiële markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben bevoegdheden om dit te reguleren. Zowel de investeerder als de ondernemer als het platform kunnen onder de Wft vallen. Hier staat een handig stappenplan om te kijken wat voor jouw van toepassing kan zijn.

Cultuur en Ondernemen

Cultuur+Ondernemen helpt je bij het vinden van financiering. Ze hebben veel kennis, geven publicaties uit, organiseren trainingen en webinars en verstrekken soms zelfs leningen. Meer informatie vind je op de website Cultuur+Ondernemen.

Download illustratie

Cultuur en Ondernemen, 2015

Download illustratie

Website Cultuur en Ondernemen, 2020

Werft uw bestuur al mee?

Dit boekje komt voort uit het onderzoek dat Leenaers Verloop op eigen initiatief in de eerste helft van 2011 deed. De publicatie biedt inspiratie en praktische handvatten voor culturele instellingen die hun bestuur willen betrekken bij de fondsenwerving.

Download illustratie

Leenaers Verloop, 2012

Museumpeil

Museumpeil is het praktische tijdschrift voor museumprofessionals. In nummer 37 wordt je bijgepraat over business models, hoe je kunt werken aan jouw formule, financiering van een museum, museumwinkels en webshops. Plus veel voorbeelden van musea die met veel vindingrijkheid extra inkomstenbronnen hebben gevonden.

Nummer 32 stimuleert financiële creativiteit en vindingrijkheid. Met onder andere hoe te besparen op de exploitatiekosten, van welke fiscale schenkingsregels je gebruik kunt maken, de voordelen van samenwerking, inkoopkortingen, exhibition-sharing, vrijwilligerswerk, stages en nog veel meer.

Download illustratie

 LCM, 2012

Download illustratie

LCM, 2009

Fondsen werven

Diverse praktisiche documenten rondom fondsen werven: motieven om kunst en cultuur te sponsoren; de code cultuursponsoring; voorbeeld van laagdrempelige sponsoring; sponsoring versus gift; checklist aanvraag; organisatiescan en een literatuurlijst.

Download illustratie

Agnes Vugts, 2012

Download illustratie

Erfgoed Gelderland, 2021

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van je provincie vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met uw dichtstbijzijnde museumconsulent over de mogelijkheden.

Of zoek een leverancier

Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen, kijk een op deze leveranciers pagina. Daar tref je betrouwbare bedrijven die gespecialiseerd zijn in musea en erfgoed.

Menu

Ga naar de inhoud