De Informatieplanner
In vijf stappen een informatieplan
Downloads en literatuurtips

Aan de slag
De Informatieplanner kun je hieronder downloaden als Excelbestand. Het helpt je stap voor stap bij het opstellen van een informatieplan. Per hoofdstuk omschrijf je de stand van zaken binnen je organisatie en onderzoek je aan de hand van de ideale situatie waar eventuele knelpunten liggen binnen de huidige infrastructuur. Vervolgens formuleer je actiepunten om deze aan te pakken.
De Informatieplanner bestaat uit vijf stappen om de infrastructuur van de digitale collectie(informatie) in kaart te brengen:
- Doelen stellen
- Opslaan (houdbaar)
- Verbinden (bruikbaar)
- Presenteren (zichtbaar)
- Meten is weten
Heb je hulp nodig bij het invullen van de Informatieplanner of vragen over het informatieplan? Contacteer dan de digitaal-erfgoed-coach in jouw provincie.

Werken met de Informatieplanner
Als de download is voltooid kan je het bestand openen in Excel. Vervolgens krijg je 2x een waarschuwing van Excel in beeld. Je kan gewoon klikken op Bewerken inschakelen en vervolgens op Inhoud inschakelen.
UPDATE april 2023:
Helaas heeft Microsoft het uitvoeren van Macro’s recent geblokkeerd. Je zult bij het openen van de informatieplanner een rode balk krijgen met een BEVEILIGINGSRISICO. Door te klikken op: meer informatie verschijnt de handleiding om Macro’s in te schakelen.
We werken aan een oplossing voor dit probleem en hopelijk is het snel opgelost. In de tussentijd kun je dus de Macro’s eenmalig inschakelen of de Informatieplanner gebruiken als handleiding voor het schrijven van een informatieplan.
Je ziet nu dat er een extra knoppenbalk in Excel verschijnt met de naam De Informatieplanner. Met deze knoppen navigeer je stap voor stap door de vijf verschillende onderdelen.
Om het stappenplan volledig in te vullen zul je op zoek moeten naar de nodige informatie. Je kunt je werk daarom eenvoudig tussentijds opslaan.
Heb je alles ingevuld dan klik je rechtsboven op de knop Informatieplan. Nu wordt er automatisch een rapport in pdf-formaat gegenereerd met de informatie die je hebt ingevuld. Dit kan je ook gerust tussendoor eens doen om te zien hoe ver je staat.
De andere knoppen zijn voor de bijlagen van het informatieplan namelijk, een overzicht van beheerders, overzicht van jaarlijkse kosten en een schematische weergave van de digitale infrastructuur.
Bekijk hieronder eventueel de opgenomen introductie van de Informatieplanner. Tussen minuut 16 en 28 wordt uitgelegd hoe het Excelbestand werkt.
Heel veel succes!