Search
Search

Organisatievorm

Hoe richt je de organisatie in?

Het kiezen voor de juiste organisatievorm en rechtsvorm heeft niet alleen gevolgen voor de wijze van besturen, maar ook voor de bedrijfsvoering van de organisatie en de contacten met de belastingdienst. Organisaties op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed kunnen zowel een stichtings- als een verenigingsvorm hebben. Bij het oprichten hiervan komen vragen naar boven zoals, waar liggen de taken en verantwoordelijkheden en besturen we wel effectief?

Downloads en literatuurtips

P&O

Organisatievormen

Er zijn veel verschillende manieren om organisaties voor kunst en cultuur te besturen en te organiseren. Om een beeld te geven van de diversiteit die er bestaat zijn hieronder vier typen musea beschreven. Het zijn bestaande Nederlandse musea waarvan de gegevens zijn geanonimiseerd. Aandachtspunten die uit de beschrijvingen naar voren komen:

  • zorg voor goede functiebeschrijvingen, ook voor vrijwilligers en bestuursleden
  • er is veel aan het veranderen rond het in dienst nemen van zzp’ers of freelancers. Houd de website van de belastingdienst in de gaten.

Museum A: 8 betaalde krachten en 160 vrijwilligers

Museum B: 2 betaalde krachten en 60 vrijwilligers

Museum C: drie zzp'ers en veel vrijwilligers

Museum D: vrijwilligersmuseum

Stichting of vereniging oprichten

Op de website Stichtingoprichten.nl vind je een voorbeeldakte statuten stichting, deze kan als voorbeeld dienen bij het opstellen van je eigen stichtingsstatuten. Daarnaast vind je uitgebreide informatie over het oprichten van een nieuwe stichting of een vereniging.

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met de dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

Of zoek een leverancier

Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen, kijk een op deze leveranciers pagina. Daar tref je betrouwbare bedrijven die gespecialiseerd zijn in musea en erfgoed.

Menu

Ga naar de inhoud