Zoek
Zoek

Scholing en training

Zorg voor gemotiveerde en betrokken mensen

Om de ontwikkelingen in de museumwereld en in de samenleving te volgen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de vaardigheden, de inzichten en de kennis van de medewerkers en vrijwilligers. Onderdeel van goed personeelsbeleid is het creëren van een bedrijfscultuur, waarin blijven leren als iets normaals wordt beschouwd en waarin de wens tot leren wordt beloond en gestimuleerd. Hier lees je er meer over.

Downloads en literatuurtips

P&O

Cursusaanbod museumsector

Veel provinciale erfgoedhuizen en museumconsulenten geven trainingen en cursussen op diverse gebieden. Het kunnen basiscursussen zijn over collectie, publiek of bedrijfsvoering, maar ook lezingen of webinars. 

Hieronder een aantal links naar organisaties die regelmatig trainingen aanbieden.

Download illustratie

Leer je Erfgoed: Online trainingen (gratis) over uiteenlopende onderwerpen. Maak eenmalig gratis een account aan.

Erfgoed Academie en OPEN 2022

Download illustratie

Erfgoed Academie, voor cursussen en webinars, online en op locatie.

Erfgoed Academie, 2020

Download illustratie

Museumcontact informatie, kennisbank, webinars en symposia.

Museumvereniging, 2020

Download illustratie

Rijksdienst Cultureel Erfgoed voor kennisdossiers, webinars, symposia.

RCE, 2020

Museumpeil 39

Dit nummer van Museumpeil gaat over het lerende museum. Je treft artikelen aan over onder andere opleidingsmogelijkheden, over nieuwe initiatieven op dit terrein van het LCM en over methodes waarmee museummedewerkers hun kennis uitbouwen.

Download illustratie

LCM, 2013

Ontwikkeling

Dit document is afkomstig uit het hoofdstuk ontwikkeling van de syllabus Bedrijfsvoering in musea van het LCM. Je leest hier meer over ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw medewerkers.

Download illustratie

LCM, 2001

De vrijwilligersorganisatie

In dit document vind je het gedeelte ‘begeleiden’ uit de syllabus ‘De vrijwilligersorganisatie’, die in zijn geheel te vinden is onder vrijwilligersbeleid. Elke vrijwilliger heeft een andere behoefte aan begeleiding, maar iedereen zal op een of andere manier begeleid willen worden. De begeleiding kan onder andere bestaan uit: functioneringsgesprekken of persoonlijke gesprekken en deskundigheidsbevordering.

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie waar je je bevindt vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met de dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

Of zoek een leverancier

Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen, kijk een op deze leveranciers pagina. Daar tref je betrouwbare bedrijven die gespecialiseerd zijn in musea en erfgoed.

Verder praten

Ken je collega’s met wie je van gedachten kunt wisselen op het gebied van opleidingsplannen? Laat het ons weten.

Menu

Ga naar de inhoud