Publiek en presentatie

Inrichten van exposities
Hoe krijgt het publiek jouw collectie te zien?
Een museum kan met behulp van de collecties het verleden tastbaar maken. Niet alles wordt zomaar neergezet, vaak wordt met thema’s gewerkt, voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Het maken van een tentoonstelling is een heel proces, van idee tot eindproduct komt er veel bij kijken. Hieronder tref je handige achtergrondinformatie, checklists en contactpersonen om jouw tentoonstellingen in de toekomst nog beter te maken.
Downloads en literatuurtips

Instructiefilm tips voor het inrichten van een vitrine: het neerleggen van objecten
Instructiefilm tips voor het inrichten van een vitrine: een 3D-compositie
Instructiefilm tips voor het presenteren van museumobjecten: blikgeleiding
Een tentoonstelling maken
Deze syllabus is een samenvatting van de cursus ‘Een tentoonstelling maken’ die de beginselen van informatie-overdracht door middel van museale presentaties (vaste en tijdelijke tentoonstellingen) behandelt. Hierin komen zowel communicatieve als technische en organisatorische aspecten van tentoonstellingen aan bod. Je vindt praktische informatie in de bijlagen, de literatuurlijst en de adressenlijst.

MHP, 2005
Kort en Krachtig – 50 tips voor goede museumteksten.
Goede teksten helpen de museumbezoeker bij het begrijpen, waarderen én genieten van museumcollecties. In alle musea treft men informatieve teksten: Maar zijn het goede teksten? Vaak zijn ze te lang, te ingewikkeld of slecht leesbaar vormgegeven. Kort en krachtig is bedoeld voor alle schrijvers van museumteksten. Het bevat een theoretische onderbouwing waarom de ene aanpak beter is dan de andere en er wordt uitgelegd hoe om te gaan met bijvoorbeeld leesbaarheid, oogbewegingen, leesafstand, lettertypen en kleurcontrasten.
Deze publicatie is te bestellen bij uitgeverij Waanders.
Schrijf eens een tekst in een museum
In deze deels verouderde publicatie verneem je hoe het publiek in een museum leest, welke verschillende teksten er in een museum zijn en welke schrijfstijlen er zijn. Daarnaast ziet je voor welk type letter je kunt kiezen, daarbij gelet op de leesbaarheid en welke letters en teksten goed passen in de sfeer van jouw museum. De teksten van nu zijn veel korter, lange lappen tekst die je staand moet lezen schrikken af. Denk goed na over welke boodschap je aan de bezoeker wilt overdragen en hoe je deze het best kort en bondig overbrengt. Communicatie is geen eenrichtingsverkeer, vraag de bezoeker om zijn/haar mening en om interactie middels bijvoorbeeld een reactiemuur.

LCM, 2017
Tentoonstellingsanalyse
Deze tentoonstellingsanalyse kun je zelf invullen bij je bestaande tentoonstellingen of laten invullen door iemand die geen bemoeienis heeft gehad bij de totstandkoming van je tentoonstelling. Wanneer een buitenstaander op deze manier kijkt, kun je daar veel van leren. Deze analyse is ook te gebruiken als een checklist voor je nieuw te maken tentoonstelling en dan met name voor de inhoud en structuur.

KCO, 2011
Werkwijze tentoonstellingsontwikkeling
Bij een nieuwe inrichting is het vaak de eerste keer dat een museum een ontwerper in huis haalt. Ontwerpers kunnen behoorlijk kostbaar zijn en dus is het noodzakelijk het proces efficiënt te laten verlopen. Maar wat kun je van ontwerpers verlangen en wat verlangen zij van museummedewerkers? In dit artikel krijg je een beeld van hetgeen je van ontwerpers kunt verwachten en wat ontwerpers van jou verwachten.
Voorbeeldcontract vormgever
In dit voorbeeldcontract, dat je kunt gebruiken om jouw eigen contract op te stellen, lees je meer over waar je op moet letten bij het afsluiten van een contract met een externe vormgever.

Agnes Vugts, 2008
Het organiseren van een geslaagde tentoonstelling
In veel gevallen is een museum verantwoordelijk voor de uitvoering van een tentoonstelling. Het tonen van werk is cruciaal voor elke kunstenaarspraktijk. Aangezien het vak van curator niet iets is wat iedereen ‘komt aanwaaien’ biedt onderstaande link een handreiking voor het zelf organiseren van een expositie.

Heemkunde Vlaanderen, 2013
Cursusaanbod
Veel provinciale erfgoedhuizen en museumconsulenten geven trainingen en cursussen op diverse gebieden. Bij de contactgegevens van de provinciale museumconsulenten vind je ook het cursusaanbod per provincie. Daarnaast wijzen we je graag op de pagina Verdieping op de site erfgoedvrijwilliger.
Neem contact op met een adviseur
De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie waar je je bevindt vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met je dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.
Of zoek een leverancier
Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen, kijk een op deze leveranciers pagina. Daar tref je betrouwbare bedrijven die gespecialiseerd zijn in musea en erfgoed.
Museumvereniging
Het Museumnetwerk Presentatie & Educatie van de Museumvereniging heeft als doel het bevorderen van de professionalisering van museummedewerkers die werkzaam zijn op het terrein van museumpresentaties, -educatie en publieksbegeleiding. De instellingen waar deze participanten werkzaam zijn, zijn lid van de NMV.
Hier vindt u collega’s met wie u van gedachten kunt wisselen op het gebied van tentoonstellen. LinkedIn groep Museum-Exhibits.