Search
Search

Welkom

Dit is het Spoorboekje voor digitalisering van erfgoedcollecties. Digitaal erfgoed heeft allerlei handige voordelen. Het is de ideale manier om je collectie duurzaam te bewaren en te beheren, om nieuwe doelgroepen te bereiken en ook dé manier om je collectie in samenhang met andere collecties te presenteren.

Het Spoorboekje helpt

Maar hoe doe je dit? Wat heb je nodig? En wat wil je uiteindelijk bereiken? Het Spoorboekje helpt je op weg en zet je op het juiste spoor. Zoek je meer gespecialiseerde informatie over een bepaald onderwerp? Kijk dan ook eens in de Erfgoedkit!

Collectie duurzaam opslaan en beheren

Allereerst is het zaak om je collectie duurzaam op te slaan en te beheren. Dit geldt zowel voor gedigitaliseerde objecten als voor bestanden die van oorsprong digitaal zijn (digital born), zoals e-mails, digitale foto’s of digitale kunstwerken. Een goed beheer en behoud van de collectie is de basis van een succesvolle collectiepresentatie. Dit onderwerp noemen we Houdbaar.

Collectie verbinden

Als je collectie goed en veilig is opgeslagen, is de volgende stap om ervoor te zorgen dat je collectie door computers herkend en gekoppeld kan worden aan andere collecties. Dit is het Bruikbaar maken van je collectie.

Zichtbaar maken

Tot slot wil je natuurlijk dat je collectie Zichtbaar wordt op het internet. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld via je eigen website of op een platform dat verschillende collecties bij elkaar brengt, maar natuurlijk ook als linked open data of op social media

TIP

Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van Houdbaar / Bruikbaar / Zichtbaar? Doe dan eens de Zelfscan van NDE

Menu

Ga naar de inhoud